RASTROŠNI SUDAC

Miličević nezakonito potrošio službenih 150.000 kuna

Brat HDZ-ova gradonačelnika Županje, utvrdila je inspekcija, dio novca od kamata s depozitnog računa potrošio je na svećenika

S depozitnog računa Općinskog suda u Županji od početka 2012. do 1. travnja 2015. protuzakonito je potrošeno 150.014,72 kuna. To je tek jedna u nizu nepravilnosti koje je u studenome prošle godine otkrila inspekcija Ministarstva pravosuđa provjeravajući materijalno financijsko poslovanje toga suda, koji je od 1. travnja prošle godine u procesu racionalizacije sudske mreže pripojen Općinskom sudu u Vukovaru te postao njegova stalna služba.

Najbolji na razgovoru

Za materijalno-financijsko poslovanje suda odgovara predsjednik suda, a tu je dužnost na Općinskom sudu u Županji u razdoblju koje je inspekcija istraživala obavljao sudac Goran Miličević. Samo četiri mjeseca nakon otkrića inspekcije Državno sudbeno vijeće (DSV) unaprijedilo je suca Miličevića na višu sudačku dužnost. Na sjednici održanoj 10. ožujka ove godine od četvero općinskih sudaca koji su se javili na natječaj za upražnjeno mjesto suca Županijskom sudu u Vukovaru DSV je odlučio izabrati upravo Gorana Miličevića. Ostalo troje sudaca koji su se javili na natječaj imali su podjednak broj bodova kao i Miličević, ali je DSV na intervjuu najviše bodova dodijelio baš njemu.

Detalji opsežnog inspekcijskog izvješća o materijalno-financijskom poslovanju Općinskog suda u Županji, koji Jutarnji list posjeduje, otkrivaju da su su se u Miličevićevu predsjedničkom mandatu sredstva od kamate s depozitnog računa suda trošila za nabavu sudske opreme: klima-uređaja, stolica, aparata za gašenje požara, čak i za plaćanje svećenika koji je posvetio sudsku zgradu, dok za dio utrošenog novca uopće ne postoje računi.

Korištenje automobila

Valja pojasniti da sudovi imaju dva računa - redovni na koji dolaze sredstva iz državnog proračuna potrebna iza isplatu plaća sudaca, sudskih službenika i namještenika te druge materijalne troškove suda, te zaseban depozitni račun koji sudovi otvaraju kod poslovnih banaka. Na depozitni račun stranke u postupcima uplaćuju predujmove potrebne za vještačenja, troškove ovršitelja i slično. Novac uplaćen na depozitni račun, kao ni kamate koje se na njega obračunavaju, sud ne smije trošiti za svoj redovni rad.

Inspekcija je također ustanovila da je Općinski sud u Županji i uplate na depozitni račun vodio vrlo aljkavo jer se za dio uplata uopće nije moglo ustanoviti s kojim su sudskim predmetom povezane ni za koju su svrhu novčani iznosi uplaćeni. Inspekcija je ustanovila i da se na tome sudu u razdoblju od 2012. do travnja 2015. nepravilno obračunavao trošak korištenja privatnih automobila u službene svrhe (3 kune po kilometru umjesto dvije, kako je propisano) te da je neuredno vođena evidencija imovine suda. Također je otkriveno da su neki do sudaca toga suda obične potvrde o nekažnjavanju koje se izdaju građanima iskazivali kao riješene sudske predmete i tako umjetno napuhavali broj riješenih predmeta.

Sve upozorili

Državno sudbeno vijeće na vrijeme je bilo upoznato s inspekcijskim nalazom o radu sudske uprave na Općinskom sudu u Županji u Miličevićevu mandatu. U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su nam da su DSV-u spomenuti inspekcijski nalaz elektronskom poštom poslali dva dana prije nego što su odlučivali o Miličevićevu promaknuću na dužnost suca Županijskog suda u Vukovaru. Na dan kad je DSV odlučivao o njegovu promaknuću Ministarstvo je od DSV-a dobilo i pisanu povratnicu kojom potvrđuju da su primili inspekcijski nalaz. Uostalom, DSV i Ministarstvo pravosuđa nalaze se u istoj zgradi. Međutim, inspekcijski nalaz DSV-u očito nije bio relevantan.

Sudac Goran Miličević brat je dugogodišnjeg gradonačelnika Županje i donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a Davora Miličevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 21:43