ZAVRŠEN OČEVID

Doznajemo uzrok tragedije na Lošinju; Kapetan je sve vidio, počeo trčati da upozori posadu, ali nije stigao...; Oglasio se DORH

No osim klina, takve rampe, teške više od 10 tona, morale bi imati i sistem kočenja, upravo kako bi se izbjegle ovakve nesreće
 Damir Skomrlj/Cropix

NOVO, 17:26 - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske potvrdili su Hrvatskoj radioteleviziji da se nastavlja istraga nesreće na Jadrolinijinom trajektu "Lastovo".

Provode se tako izvidi pomorskih prekršaja kako bi se utvrdile okolnosti i odgovornosti vezane za nesreću u kojoj su poginula tri pomorca.

Istovremeno, nesreću će istražiti Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Istraga Agencije neovisna je o prvoj istrazi.

Trajekt "Lastovo" i dalje je privezan u luci u Malom Lošinju.


14.56 - Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci izvijestili su da je očevidom u malološinjskoj luci gdje su jučer poginula tri Jadrolinijina pomorca utvrđeno da je do nesreće došlo uslijed pada rampe broda, navodeći da će izdati sve naloge za utvrđivanje okolnosti nesreće.

„Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci će tijekom dana izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće i s istim ciljem zatražiti izvješća drugih nadležnih državnih tijela i službi“.

Kako su u ponedjeljak naveli u priopćenju, zamjenik županijske državne odvjetnice u Rijeci je, uz policijske službenike, inspektora za zaštitu na radu i predstavnike Lučke kapetanije, proveo očevid u trajektnoj luci na Malom Lošinju vezano za nesreću koja se dogodila jučer oko 15,10 sati, u kojoj su smrtno stradala trojica djelatnika Jadrolinije, dok je jedan pretrpio teške tjelesne ozljede.

„Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu Lastovo došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, a ispod koje su se u tom trenutku nalazila dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube koji su obavljali pregled rampe,“ naveli su.

Ozlijeđeni pomorac izvan životne opasnosti

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, kada je u nedjelju oko 15 sati na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu. Poginuli su vođa stroja i dvojica kormilara, a ozlijeđeni pomorac je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen.

Iz riječke bolnice se u ponedjeljak još jednom potvrdili kako je, nakon provedenih terapijskih mjera, kontrolne obrade i kliničke procjene, stanje ozlijeđenog pomorca stabilno te da je izvan živote opasnosti. Dodaju da će, u skladu s time, iz intenzivne njege Zavoda za ortopediju i traumatologiju Klinike za kirurgiju riječke bolnice, danas biti premješten na bolnički odjel iste klinike.

Na svim brodovima Jadrolinije su, nakon teške nesreće u kojoj su u nedjelju poginula tri pomorca, zastave su spuštene na pola koplja, a na upravnoj zgradi u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti.

Neslužbeno - riječ o ljudskoj pogrešci

U medijima se prenose neslužbene informacije o uzrocima nesreće, da je riječ o ljudskoj pogrešci te da rampa, kada je pala na članove posade, nije bila osigurana zaštitnim klinom.

Na upit Hine o utvrđivanju odgovornosti nakon nesreće, u ponedjeljak su iz Jadrolinije su odgovorili da će, kada sve institucije koje istražuju uzroke i okolnosti nesreće, moći govoriti o svim činjenicama i okolnostima događaja, kao i odgovornosti te će poduzeti potrebne korake. Dodaju da je Uprava Jadrolinije pokrenula te se provodi interna kontrola, propisana u slučaju ovakvih nesreća.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinije u nedjelju su iskazali su žaljenje zbog strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. Duboku i iskrenu sućut obiteljima poginulih i svim pomorcima Jadrolinije uputio je i Sindikat pomoraca Hrvatske.


14.38 - Iz Vlade RH u ponedjeljak su izrazili sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u brz oporavak ozlijeđenog člana posade u teškoj nesreći na trajektu "Lastovo" u Malom Lošinju u kojoj su poginula tri pomorca.

"U povodu strašne nesreće na trajektu Jadrolinija izražavamo sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u brz oporavak ozlijeđenog člana posade", stoji u objavi Vlade na platformi x.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, kada je u nedjelju oko 15 sati na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu i sada je stabilno. Poginuli su vođa stroja i dvojica kormilara, dvojica pomoraca su iz predjela Splita, a jedan iz Zadra.

Na svim brodovima Jadrolinije su, nakon teške nesreće zastave spuštene na pola koplja, a na upravnoj zgradi Jadrolinije u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti.

Očevidom na mjestu nesreće rukovodio je zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke, a uz policiju, na mjesto nesreće izašli su i djelatnici nadležne Lučke kapetanije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provode istragu o uzrocima nesreće te djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.


13.55 - Prema neslužbenim informacijama kojima za sad raspolaže Novi list, rampa preko koje se vozila ukrcavaju i iskrcavaju s trajekta nije bila osigurana sigurnosnim klinovima, za vrijeme dok su petorica članova posade bila ispod nje, na obali u Malom Lošinju.

Zapovjednik broda je, opet prema njihovim neslužbenim informacijama, uočio da rampa nije osigurana klinovima te je krenuo upozoriti članove posade da se maknu, no prije nego što je stigao do njih, rampa je pala, a tri života su izgubljena. Jedan je član posade teško ozlijeđen, a peti član se nekoliko sekundi prije pada rampe udaljio nekoliko metara.


13.30 - O tijeku istražnih radnji, koje se provode nakon tragične nesreće na Jadrolinijinu trajektu Lastovo, u kojoj je smrtno stradalo troje pomoraca, izjavu medijima dao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

"Dobra je vijest da je zdravstveno stanje ozlijeđenog člana posade stabilno. Uprava Jadrolinije je u kontaktu s obiteljima i ponuđena je sva moguća financijska pomoć. Ovakav događaj je nezapamćen i svima nam je u interesu da se ovakvi događaji u budućnosti spriječe. S obzirom na toliki broj linija koje prometuju, naš sustav je siguran za sve putnike. Nama je stalo da, nakon što se utvrdi uzrok, ovako nešto nikada ne ponovi", rekao je Bilaver, piše Dnevnik.hr.

On je komentirao informaciju o starosti broda napomenuvši da su svi članovi posade bili iskusni i znali kako upravljati brodom.

"Ne bih htio nagađati o uzroku nesreće – je li to starost broda ili nešto drugo. Cijelo vrijeme smo u kontaktu s Jadrolinijom i apeliramo da sigurnost bude što veća. Lučka kapetanija redovno obavlja preglede, pa tako i za ovaj broj. Bit će naznačeno kada je objavljen pregled Lastova. Putnici se mogu pouzdati u Jadroliniju i u sve radnike Jadrolinije. Na nama je sada da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa ovakvo u budućnosti ne bi dogodilo", zaključio je Bilaver.


11.25 - Posada broda Lastovo iskrcana je i organiziran im je prijevoz kućama, rekli su nam u Jadroliniji, napominjući da će im kompanija osigurati i svu pomoć koja im je potrebna.

- Šalje se nova posada na brod Lastovo koji će uskoro biti uključen u redovnu liniju - izjavila je glasnogovornica Marija Zaputović Mavrinac. Kaže da je istraga u tijeku te da još uvijek nisu dobili zapisnik, tako da ne može reći što se dogodilo.

Po neslužbenim informacijama koje smo prikupili, u trenutku kad je rampa pala na članove posade, ona nije bila osigurana zaštitnim klinom. No osim klina, takve rampe, teške više od 10 tona, morale bi imati i sistem kočenja, upravo kako bi se izbjegle ovakve nesreće.

Kako smo doznali na Lošinju, posada je u nedjelju imala problema s rampom. Nije uobičajeno da na bude podignuta dok je brod u luci, tako da se vjerojatno radilo na utvrđivanju kvara. Također, još nema odgovora na pitanje zašto su četiri člana posade stajala ispod podignute rampe, što je sigurnosni rizik i tko ih je i zašto tamo poslao te je li ta radnja bila upisana u brodski dnevnik.


11.23 - O nesreći se u ponedjeljak prijepodne oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- U ponedjeljak 12. kolovoza nastavila se istraga o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo. Sukladno Pomorskom zakoniku, u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije.

Usporedno s ovom istragom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unaprjeđivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća.

Sigurnosna istraga provodi se neovisno o svim istragama koje o pomorskoj nesreći provode druga državna tijela. O rezultatima istraga javnost će biti pravovremeno obaviještena - napisali su.


11.22 A na društvenim mrežama oglasio se i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

- Izražavam svoju sućut obiteljima trojice članova posade broda Lastovo koji su stradali u strašnoj nesreći u Malom Lošinju. Teško ozlijeđenom članu posade želim siguran i brz oporavak. U ovim teškim trenucima za obitelji stradalih, ali i za sve pomorce broda Lastovo koji su ostali bez trojice svojih kolega, najvažnije je pružiti im svu potrebnu podršku i pomoć. A od policije, tužiteljstva i Agencije za istraživanje nesreća u pomorskom prometu očekujem da brzo i transparentno utvrde razloge ove nesreće kako bismo bili sigurni da se tako nešto neće ponoviti. Sigurnost putnika i posade na svim brodovima Jadrolinije mora biti prioritet - objavio je predsjednik RH na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 17:38