KAO DA KIPTI

U Dubrovniku je izmjerena najviša temperatura mora u povijesti Hrvatske!

Do sada apsolutno najviša temperatura mora u Hrvatskoj na postajama DHMZ-a izmjerena je 21. srpnja 2015. godine u Rabu

Dubrovnik

 Tonci Plazibat/Cropix

Jučer je izmjerena najviša temperatura mora otkako ju DHMZ u Hrvatskoj mjeri, a iznosila je 29,7 stupnjeva Celzijevih u 17 sati.

Do sada apsolutno najviša temperatura mora u Hrvatskoj na postajama DHMZ-a izmjerena je 21. srpnja 2015. godine u Rabu i iznosila je 29,5 °C.

Većina apsolutnih maksimuma izmjerena je u srpnju, zatim slijedi kolovoz, pa lipanj. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom srpnja 2015. godine. Postaja DHMZ-a s najduljim nizom mjerenja je Hvar (od 1964. godine) ovdje je apsolutni maksimum od 28,0 °C izmjeren 15. kolovoza 2015., podaci su DHMZ-a.

DHMZ je jučer visoke temperature mora izmjerio i na drugim mjernim postajama. Iznad 29°C su bile i na Mljetu, u Malinskoj i u Crikvenici, a drugdje nisu bile niže od 26°C.

image

Temperature mora

Dhmz/

Danas će biti pretežno sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće. Od sredine dana u unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u istočnim krajevima mogu biti izraženiji. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, u Gorskoj Hrvatskoj niža, a na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna uglavnom između 33 i 38 °C.

Slično se nastavlja i sutra: pretežno sunčano, i dalje vruće i vrlo vruće, u unutrašnjosti i nestabilno. Uz jači razvoj oblaka poslijepodne i navečer lokalno pljuskovi s grmljavinom, osobito na istoku zemlje i u unutrašnjosti Dalmacije, a pritom mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, uz obalu i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža, a na Jadranu od 24 do 28 °C. Najviša dnevna većinom između 33 i 38 °C.

Crveno upozorenje na toplinski val danas je na snazi gotovo za cijelu zemlju: jedino je za područje Gospića za danas izdano narančasto upozorenje. Crveno upozorenje zbog toplinskog vala nastavlja se za tri regije: Rijeku, Split i Dubrovnik i u srijedu, četvrtak i petak, dok je za te dane za ostale regije na snazi narančasto upozorenje.

image

Upozorenje na toplinske valove za srijedu

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 16:45