OBJAVLJENA I CIJENA

Sjećate se ovog filma? Upravo je postao stvarnost, prisutni su gledali otvorenih usta: ‘Ovo ne može završiti dobro‘

Na snimkama se vidi i kako robot sjedi za obiteljskim stolom, leži s djetetom, briše kuhinjsku površinu i skuplja ostatke hrane

‘Ja, robot‘

 Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Elon Musk je predstavio svoju vojsku od 30.000 dolara vrijednih Tesla Optimus robota. Oni su dizajnirani za pomoć u kućanskim poslovima, a mnogi su, vidjevši ih, odmah pomislili na film ‘Ja, Robot‘ i distopičnu budućnost prikazanu o njemu, prenosi Daily mail.

U dojmljivoj se snimci vidi kako humanoidni roboti ukočeno hodaju pozornicom jedan iza drugoga, a publika ih gleda začuđeno.

Musk je rekao da su sudionici robotima Optimus mogli prići, a oni su radili stvari kao što je posluživanje pića.

Cijena jednog Optimus robota je 20 do 30 tisuća dolara.

- Može šetati vašeg psa, kositi vam travu, nabavljati namirnice ili samo biti vaš prijatelj, rekao je Musk.

Na snimkama se vidi i kako robot sjedi za obiteljskim stolom, leži s djetetom, briše kuhinjsku površinu i skuplja ostatke hrane.

Robot je namijenjen za industrijsku i kućnu upotrebu, a predstavljen je 30. rujna na Danu umjetne inteligencije.

- Zamišljeno je da Tesla roboti zamijene ljude u dosadnim, ponavljajućim i opasnim zadacima, ali vizija je da služe u milijunima kućanstava gdje mogu kuhati, kositi travu ili brinuti o starijim osobama.

Na predstavljanju su se mnogi divili gotovo dva metra visokom robotu koji je nosio kaubojski šešir, leptir mašnu i tregere dok je širok otvorenih očiju točio pića posjetiteljima. Optimus je držao plave, prozirne čaše i posluživao koktele, no uz pomoć obližnjeg ljudskog operatera. Neki su ga hvalili zbog toga što nije tražio napojnicu od 25%, a drugi su ga nazvali ‘tek dobro dizajniranom lutkom‘.

No na društvenim mrežama mnogi sada uspoređuju ove robote sa znanstveno-fantastičnim filmom Ja, Robot iz 2004., čija je radnja smještena u 2035. godinu. Taj film prikazuje visoko inteligentne robote koji popunjavaju radna mjesta u javnim službama diljem svijeta, djelujući prema tri zakona kako bi zaštitili ljude. No detektiv, kojega glumi Will Smith, vodi istragu o navodnom samoubojstvu vodećeg znanstvenika robotike i pritom otkriva niz tajni unutar korporacije te sumnja na ubojstvo, a istraga ga dovodi i do otkrića veće prijetnje za čovječanstvo.

- Ja, Robot je upravo postao stvarnost.

- Već smo gledali ovaj film i ne završava dobro.

- Neka netko pozove detektiva Spoonera, neki su od komentara na društvenim mrežama.

Musk je pojasnio da roboti izgledaju poput ljudi.

- Možda se pitate zašto smo dizajnirali ovog robota s nogama. Zato što se ljudsko društvo temelji na interakciji dvonožnog humanoida s dvije ruke i deset prstiju.

image

Tesla Optimus

/Youtube Screenshot
image
Jlppa/Bestimage/Profimedia/Jlppa/bestimage/profimedia

Dakle, ako želimo da se robot prilagodi svojoj okolini i bude sposoban raditi ono što rade ljudi, mora biti otprilike iste veličine, oblika i sposobnosti kao čovjek, objasnio je Musk.

Prije samo šest mjeseci, i on je sam upozorio da bi ustanak robota mogao biti neizbježan jer će umjetna inteligencija nadmudriti čovječanstvo već krajem iduće godine. Ustvrdio je da će umjetna inteligencija postati inteligentnija i od najpametnijeg čovjeka u roku od dvije godine, a u roku od pet godina, Musk predviđa da će brojčano nadmašiti ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 12:39