Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati zbog kojeg ćete željeti da je svaki dan mali petak!
Za prhko tijesto:
130 g brašna
45 g mljevenih badema
25 g kakao praha
1 jaje
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
Za kremu od naranče:
4 jaja
300 ml soka od naranče (iscijeđena naranča)
2 žlice limunova soka
naribana korica jedne cijene naranče
2 žlice meda
1/2 žlice gustina
30 g maslaca
Za ganache:
50 ml slatkog vrhnja
50 g čokolade za kuhanje
Priprema:
U brašno dodajte mljevene bademe pa u to prosijte kakao prah i šećer u prahu te sve pomiješajte. Dodajte na sitno nasjeckan hladni maslac pa prstima umijesite mrvičastu smjesu. Dodajte umućeno jaje da se sve poveže i umijesite prhko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na jedan sat. Nakon toga tijesto razvaljajte na veličinu kalupa. Vilicom na nekoliko mjesta probušite, na tijesto stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje ili grah, da se tijesto ne bi napuhalo pri pečenju, a zatim pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Za kremu u loncu pomiješajte jaja, sok od naranče, sok od limuna, koricu naranče, med i gustin. Taj lonac stavite u drugi lonac u kojem je voda pa kuhajte na pari uz neprestano miješanje 15-ak minuta, dok se krema ne počne zgušnjavati. Kremu maknite s vatre pa joj dodajte na sitno nasjeckan maslac i miješajte dok se maslac ne istopi da dobijete jednoličnu kremu. Procijedite je kroz gustu cjediljku kako biste odstranili eventualne grudice. Za ganache u lončiću zagrijte slatko vrhnje pa ga maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu u komadićima. Pustite nekoliko minuta pa dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Pustite da se tijesto i krema potpuno ohlade, a onda kremu od naranče izlijte na tijesto. Odozgo poprskajte čokoladnim ganacheom. Po želji dekorirajte ušećerenim koricama naranče i poslužite ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....