Slasna i poučna večer

Marina Gaši i Zdravko Tomšić nisu mogli biti bolji izbor da pokažu koliko su talijanska i hrvatska gastronomija povezane

U okviru 9. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu pošli smo na gastronomsko-kulturološko putovanje u potrazi za korijenima tri odabrana jela naše kuhinje

Jadran nas spaja, a ne razdvaja, tako bismo najkraće mogli sažeti zaključke ovotjednog gastronomsko-kulturološkog putovanja u organizaciji Talijanskog instituta, održanog u okviru 9. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu u Kulturnom centru Urania u Zagrebu, koje je za cilj imalo pronaći talijanske korijene u odabranim jelima hrvatske kuhinje.

image

Velimir Cindrić, Mattia Fiandaca i Irina Ban

Suzana Arslani

Na panelu događanja pod nazivom "Okusi s druge strane Jadrana: talijanske inspiracije za hrvatska jela" sudjelovali su gastronomski stručnjaci Mattia Fiandaca iz Zaklade Casa Artusi s talijanske strane te Velimir Cindrić s hrvatske strane. Uz moderatoricu i autoricu koncepta ovoga događanja, Irinu Ban, poveli su okupljene na putovanje u potrazi za talijanskim korijenima tri jela koja danas smatramo hrvatskima, a čiji su korijeni zapravo duboko talijanski. To su - savur, rižoto i pašticada, koje su nam na najljepši način nakon zanimljivog panela prezentirali chefovi Marina Gaši i Zdravko Tomšić, pripremivši za kušanje upravo ta tri jela.

image

Chef Zdravko Tomšić, Irina Ban, chefica Marina Gaši i sommelier Davor Buršić

Suzana Arslani

Panelisti su ukazali na važnost razumijevanja hrane kao kulture te su istaknuli povezanost hrane i identiteta, kako regionalnog tako i nacionalnog, jer upravo na snazi gastronomskog identiteta počiva talijanska kuhinja. No, rasprava je također pojasnila da su tradicijska jela zasnovana na raspoloživosti resursa u određenom geografskom području, klimatskim osobitostima, načinu života i navikama ljudi te potrebama ili čak nužnostima koje je nametnulo čuvanje hrane postupcima kao što su fermentacija, soljenje ili sušenje. Pa je tako u nekoliko navrata istaknuto i kako se posebno pazilo na čuvanje hrane, jer se strahovalo od gladi.

image

Chefica Marina Gaši bila je zadužena za interpretaciju savura i fantastičan risotto al pomodoro

Suzana Arslani
image

Chefica Marina Gaši bila je zadužena za interpretaciju savura i fantastičan risotto al pomodoro

Suzana Arslani

Uz kulturološko-povijesne kontekste talijanske i hrvatske kuhinje, te pojašnjenje nastanka savura, rižota i pašticade te njihovom razvoju na hrvatskom tlu, jedna od tema bio je i Jadran koji nipošto ne razdvaja već upravo suprotno - spaja dvije obale kad je kultura stola u pitanju. Rasprava je pojasnila i fenomen Mediteranske prehrane, nematerijalnog kulturnog dobra na listi UNESCO-a, koji obuhvaća ne samo namirnice zemalja iz mediteranskog bazena, već i način života, tradiciju, specifične prakse lokalnih i regionalnih zajednica te vještine i običaje stanovništva.

image

Pašticada od veprića s palentom i maslinama po receptu chefa Zdravka Tomšića

Maja Šokčević Lovrić
image

Gubana, tradicionalni talijanski kolač nalik našoj orehnjači

Maja Šokčević Lovrić

Nakon panela, gosti su uživali u četiri mala ali rafinirana slijeda. Chefica Marina Gaši pripremila je svoju interpretaciju savura na bazi tartara od srdele te pravi talijanski klasik - risotto al pomodoro. Chef Zdravko Tomšić se, pak, odlučio za pašticadu, ali ovoga puta od veprića, te tako na jelovnik stavio recept koji pripada mediteranskoj prehrani otoka Brača. Za desert je poslužena gubana, tradicionalni talijanski kolač nalik našoj orehnjači, punjen lješnjacima, orasima i pinjolima, karakterističan za područje oko Udina, a za koji se smatra da je do Italije došao s našeg teritorija.

image

Događanje je održano u zagrebačkoj Uraniji

Suzana Arslani

Večeru su pratila birana vina talijanske vinarije Livio Felluga, a kako bi sve od početka do kraja bilo u duhu talijansko-hrvatskih veza, gosti su na dolasku bili posluženi talijanskim maraschinom Luxardo, čija je povijest neodvojiva od zadarske višnje maraske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 10:53