U neka slana jela redovito dodajemo žličicu šećera kako bismo izbalansirali kiselost. Različiti recepti zahtijevaju korištenje različitih vrsta šećera, pa ako ste se pitali koja je razlika između bijelog, smeđeg i šećera u prahu, ovo je članak za vas!
Bijeli šećer
Bijeli šećer je kuhinjski šećer, onaj koji najčešće možemo pronaći u svakom kućanstvu. Radi se o rafiniranom šećeru koji se radi od šećerne trske i šećerne repe. Koristi se za pečenje kolača, kuhanje i zaslađivanje kave.
Smeđi šećer
Jednostavno rečeno, smeđi šećer je bijeli šećer koji nije prošao cijeli proces rafinacije pa zato zadržava određenu boju. Ipak, vrlo često se događa da se smeđi šećer radi na način da se bijelom šećeru dodaje melasa za boju. Količina melase koja se dodaje određuje hoće li se raditi o svijetlo smeđem ili tamno smeđem šećeru.
Svakako želite koristiti nerafinirani smeđi šećer. Smeđi šećer se koristi za pečenje kolača, ali ponekad i u slanim receptima. Smeđi šećer možete zamijeniti bijelim u samo ponekim receptima jer, budući da smeđi šećer sadrži melasu, utječe na teksturu pečenih kolača, pa vodite računa da morate prilagoditi i ostatak sastojaka u receptu.
Šećer u prahu
Šećer u prahu nastaje tako da se bijeli šećer melje dok se ne dobije tekstura nalik prahu. Kod kuće možete napraviti vlastiti šećer u prahu tako da u blenderu usitnite bijeli šećer, dodate mu škrob i sve prosijete kroz sito. Najčešće se koristi pri izradi glazura te se posipa na već pripremljene slastice i kolače.
Dok se smeđi i bijeli šećer ponekad mogu mijenjati, nikada ne želite napraviti glazuru s bijelim šećerom jer ćete dobiti glazuru punu malenih ''grudica''.
I još jedan mit otkriven: Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog šećera. Ne dopustite da vas boja zavara. Smeđi šećer sadrži 17 kilokalorija po žličici, a bijeli šećer 16 kilokalorija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....