Smatram da je i zelena vrlo simbolična zimska boja. Osim borova, imele i božikovine, titulu najboljih asocijacija na zeleno preuzimaju jestive biljke. Tako su u prednosti kelj, prokulice, kupus, blitva, rikola i ostale zimske salate te nezaobilazna brokula koja mi je glavna tema ove kolumne. Gotovo sve njih još imamo u svom vrtu. Smiješno je kada u crtanim filmovima pokazuju ovu divnu kupusnjaču kao hranu koju djeca ne vole. Kod nas je ona pri vrhu ljestvice omiljenih jela i volimo je jesti na sve načine. Osim što nam je ukusna, brokula je - pogađate - i jako zdrava.
Sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a na taj način jača naš imunitet te štiti od prehlade i gripe, što je posebno važno u zimskom razdoblju. Također sadrži velike količine folne kiseline za koju već znamo da je bitna za razvoj bebe u trbuhu, pa ju se preporuča i u prehrani trudnica. Sve su to neki od razloga zbog kojih sam odabrala brokulu kao temu ovog broja te vam na kreativniji način želim pokazati kako je pripremiti za dječji, pa tako i odrasli obrok. Pesto od brokule, popečci s tartarom od avokada, fritata s feta sirom te u klasično-egzotičnoj varijanti s junetinom na mongolski način.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....