POSLIJE KIŠE

DOBRA HRANA U BERBI GLJIVA: Domaće špacle sa šumskim gljivama

 Berislava Picek / Hanza Media
Obožavamo gljive!

Trebati će vam:

Za špecle:

200 g brašna
2 jaja
sol
voda

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, a vodu dodavati malo po malo dok se ne postigne željena gustoća, tijesto ne smije biti ni premekano ni prečvrsto. U tijesto se može dodati i malo mineralne vode. Tijesto ostaviti da se odmara oko sat vremena, a zatim ga ribati pomoću posebnog ribeža za špecle (ili si pomognite ribežom s većim i širim rupama) u kipuću posoljenu vodu.

Špecle sa šumskim gljivama
Berislava Picek / Hanza Media

Za umak:

1 poriluk
2 češnja češnjaka
100 g na sitno narezanog špeka
pun duboki tanjur narezanih šumskih gljiva
1 dl bijelog vina
peršinov list
3-4 grančice svježeg timijana
sol
papar
maslinovo ulje
ljuta papričica po želji
1 žlica maslaca


U tavi otopiti maslac pa na njega staviti špecle koje iz vode vadite velikom šupljikavom žlicom. No, dok se tijesto odmara na masnoći, prodinstajte narezani poriluk, pa zatim dodajte špek da se kratko poprži i nakon toga gljive, češnjak i timijan. Podlijte vinom. Dinstajte uz miješanje dok gljive ne puste tekućinu i ne omekšaju, a na kraju dodajte peršinov list, posolite i obilato popaprite. Ubacite špecle i promiješajte. Po želji poslužite s nasjeckanom ljutom papričicom i pokapajte maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 17:38