PREŽGANA ILI AJNPREN

Melkior Bašić podijelio recept za vjerojatno najjednostavniju juhu, u djetinjstvu nam je bila lijek za sve

Kada ste posljednji put skuhali ili samo pojeli tanjur dobre prežgane, amper ili anjpren juhe?

Pregledavajući Instagram objave, ovih smo dana naletjeli na novi video recept chefa Mekiora Bašića. Budući da je Melkior odmah na početku otkrio da priprema prežganu juhu, video smo sa zanimanjem pogledali do kraja. Kako je naveo naš poznati chef i televizijsko lice, smatra da je upravo prežgana juha najpopularnije jelo na žlicu u ovo vrijeme godine, a veliki je plus i to što je za pripremu potrebno tek nekoliko namirnica. Kako navodi, to su mast ili ulje, brašno, voda, češnjak po želji i lovorov list.

"Možete dodati i jaje, netko stavlja i crvenu papriku i krutone i to je to, imate juhu za 15, 20 minuta", navodi chef prije nego što se baca na kuhanje.

image
Berislava Picek/Cropix

Melkior Bašić, dakle, prežganu juhu kuha tako da na žlicu svinjske masti stavlja pola litre tekućine, u ovom slučaju vode i žlicu glatkog brašna. Kada zaprška poprimi boju, dodaje sitno sjeckani češnjak i pomalo zalijeva vodom. Preporučuje miješanje kuhačom, a zatim dodaje i lovorov list.

"Ako koristite papriku, dodajte je na kraju. Kažu Slavonci da se paprika ne prži i oni je u čobanac dodaju na kraju", napominje.

image

Juhu po receptu chefa Melkiora Bašića isprobala je i naša fotografkinja Berislava Picek

Berislava Picek /

Juhu začinjava s malo (više) soli, paprom i crvenom paprikom, a pred kraj kuhanja dodaje i umućeno jaje. Melkior napominje da jaje nije potrebno previše miješati već samo pustiti da se skuha. Juha je gotova kada je jaje kuhano i može se podijeliti u zdjelice. Uz to, Melkior je u svom video napravio i brzinske hrskave kockice kruha iz pećnice. Cijeli video recept pogledajte u nastavku.

Osim na ovaj način, prežganu juhu možete pripremiti i na slavonski, kako to radi Ena Kokanović Nagy, poznatija kao Slavonka. Njezin recept možete pronaći ovdje. U slučaju da vam je potreban što jednostavniji recept, a volite i da je prežgana juha nešto aromatičnija, u nastavku ostavljamo i poveznicu na naš provjereno dobar recept.

RECEPT: PREŽGANA ILI AJNPREN JUHA

image
Ena Kokanović Nagy/

Dobro je dodati kako kockice kruha, koje ćete poslužiti uz juhu, uvijek možete napraviti i na tavi, i to tako da ih jednostavno popržite na malo ulja i pustite da poprime boju i koricu sa svih strana. Sada kada imate sve potrebne informacije, nema razloga da već danas ili sutra za ručak ne pripremite ovu jednostavnu juhu koja podsjeća na djetinjstvo i neka jednostavnija vremena, a posebno dobro sjeda nakon teške blagdanske hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 11:46